Om att komma in i stängda kyrkor
De flesta kyrkor är låsta och stängda när de inte används.
Församlingar har ofta slagits samman till större enheter och församlingarna ska driva fler kyrkor idag än förut. I många kyrkor håller man inte gudstjänster varje vecka. En del kyrkor har inte egna vaktmästare utan de som sköter om kyrkan och kyrkogården kan ha ansvar för flera kyrkor. En del kyrkor har av detta skäl heller ingen fast vaktmästare utan det är fler som delar på den sysslan.
Församlingarna håller i allmänhet stängt i kyrkorna då man inte vill lämna dessa obemannade. Man är rädd för stölder, men också i en del fall för att de besökande ska bete sig opassande.
Det är inte helt enkelt att få en kyrka öppnad åt sig bara genom att kalla på någon när man har vägarna förbi. Vaktmästaren kanske inte är vid just denna kyrka. Vederbörande kanske inte heller är i tjänst.
De flesta kyrkor ligger inte nästgårds. Till en del av dessa tar det åtminstone en timme för mig att ta mig med bil. Om jag vill ha tillträde till någon kyrka för att under kanske 3–5 timmar fotografera i den kyrkan behöver jag därför säkerställa att den kommer att vara öppen när jag kommit fram. Det är särskilt viktigt för de kyrkor som ligger en bit bort. Jag är därför tvungen att ta kontakt med de församlingar i förväg som har någon kyrka som jag vill fotografera för att komma överens om någon tid när kyrkan kan vara öppen för mig.
Hur lätt eller svårt det är att nå en sådan överenskommelse varierar högst betydligt mellan de olika församlingarna. De har olika rutiner. En del har mer tillit än andra. En del är bekväma med att jag fotograferar utan att någon är närvarande, andra anser att de måste antingen kunna titta till mig ibland, eller är närvarande hela tiden. De församlingar som efter överenskommelse tillitsfullt lämnar en kyrka öppen utan att ha någon på plats när jag fotograferar är oftare de som ligger längre från Stockholm än i Stockholms närhet. Men det finns förstås undantag mot detta.
För de församlingar som ogärna lämnar någon kyrka obevakad när jag fotograferar så kan min närvaro under flera timmar bli betungande eftersom de måste avdela någon till mig under denna tid som annars antingen skulle varit någon annanstans, eller ledig.
I diskussionerna med de olika församlingarna kan det ta olika långt tid att nå en lösning som passar både dem och mig.
Är kyrkan ledig så hittar en del snabbt en möjlig tid när jag kan få komma in i kyrkan. Ofta sker den diskussionen med vaktmästaren som är ansvarig. I de situationerna är det lättast att få tillträde till de kyrkor som inte används varje vecka. I dessa kyrkor om vaktmästaren och församlingen har tillit och vågar öppna kyrkan för en längre fotosession utan bevakning går det ofta att genomföra fotograferandet en lördag eller söndag.
Om en kyrka som inte används särskilt ofta, den kanske används en gång i månaden i samband med gudstjänst, och där man antingen inte har en vaktmästare i närheten normalt sett, eller rent allmänt är lite mer räddhågsen att lämna kyrkan öppen, kan dessa diskussioner ta lite längre tid. Där kan en fotografering få vänta in det närmaste gudstjänsttillfället och ske direkt i anslutning till denna. Här blir fotograferingen på en söndag, och antingen från 11.30-11.45 eller en timme senare än det, beroende på när församlingen har sina gudstjänster.
En speciell situation gäller för de kyrkor som har gudstjänst sällan och där tillträde bara är möjligt för ett kortare tillfälle i samband med gudstjänst. Har församlingen sedan ingen fast vaktmästare knuten till kyrkan, eller vaktmästaren boende i närheten av denna kan det för dessa församlingar bli svårt att hitta en bra lösning. Att fotografera kortare pass efter en gudstjänst som dessutom har en periodicitet av en gång i månaden gör att fotograferingen av denna kyrkas målningar skulle ta 3-5 månader att bli klar. Ibland kan det dock visa sig att det kan finnas kyrkvärdar som bor i närheten och som har möjlighet att låsa upp på en tid som är lämplig. De kan välja att komma förbi lite då och då under fotograferingen. Och när den är klar låsa.
En del kyrkor är ofta väldigt uppbokade. Det är inga veckor det inte händer något i dem. Det kan vara gudstjänster och dop på söndagar. Vigslar på lördagar. Begravningar torsdagar och fredagar, och ibland även på tisdagar och onsdagar. Att hitta längre fotopass någon av dessa dagar kan vara svårt. Det gäller även att det kan vara svårt att få ett längre tillträde till kyrkan för fotografering en helg. Räddningen heter för dessa kyrkor måndagar. Det blir således nödvändigt att ta semester en måndag för att genomföra fotograferingen i dessa kyrkor. Måndagar är i många kyrkor städdagar, vilket innebär att ingen verksamhet är inbokad då. Dessa kyrkor med en livlig församlingsverksamhet har också vaktmästare på plats.
Somrarna ger en del möjligheter att få tillträde till kyrkorna. Många församlingar låter sina kyrkor, dock långt ifrån alla, vara öppna alla veckodagar som vägkyrkor. Vilka veckor och hur många veckor det är varierar. Men med lite planering kan man på ett enklare sätt än annars få tillträde till många kyrkor på kort tid.
En annan intressant aspekt var när jag fick ett fotoförbud presenterat för mig. Motivet för detta var att om man tillät fotografering så skulle riskerna för stölder blir större. Jag har svårt att förstå denna koppling. Genom att göra församlingen uppmärksam på det meddelade fotoförbudet så fanns det inte mer. Om allt var en missuppfattning inom församlingen, eller om ett faktiskt förbud togs bort när de märkte att de kunde få dålig publicitet, vet jag inte.
Mina erfarenheter visar att allt är möjligt. Ibland är det bara lite krokigare vägar. Vissa är bättre på att inte se problemen utan vilja hitta lösningar. Andra kan man få argumentera lite mera med innan lösningarna hittas.