Soppor

Bulgarisk linssoppa

4 personer

2 dl gröna eller röda linser
2 gula lökar
1 msk olja
1 liter vatten
2 buljongtärningar
1 msk paprikapulver
1 tsk salt
1 lagerblad
1-2 vitlöksklyftor
1 burk (ca 400 g) tomater
½ tsk socker
½ tsk vinäger
ev. ½-1 tsk stött timjan

Skölj linserna väl. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i oljan i en gryta. Tillsätt vatten, buljongtärningar, linser, paprikapulver, salt, lagerblad, pressad vitlök och tomater med spad.

Koka under lock på svag värme tills linserna är mjuka, gröna linser 30-40 minuter, röda linser 8-10 minuter. (De röda linserna blir gula efter kokning.)

Smaka av den färdiga soppan med socker och vinäger och eventuellt mer salt. Späd med lite vatten om soppan verkar tjock. Den kan också kryddas extra med stött timjan.

Servera med bröd och ost.

(Vår kokbok)