Potatis och rotfrukter

Fransk potatisgratäng med vitlök

4 personer

ca 800 g potatis av mjölig sort
1 liten gul lök
1 tsk salt
1 krm peppar
2 krm timjan
2 dl lagrad riven ost
1 dl grädde
2 vitlöksklyftor
2 dl mjölk

Sätt ugnen på 225 ºC. Skala och skär potatis och lök i tunna skivor. Blanda salt, peppar och fint smulad timjan. Bred ut hälften av potatisen och löken i en smord ugnssäker form. Strö på hälften av kryddblandningen och knappt hälften av osten.

Lägg på ytterligare ett lager potatis och lök, kryddblandning samt ost. Blanda pressad vitlök med grädde och häll i blandningen vid kanten på formen. Häll på mjölken på samma sätt.

Sätt in formen i nedre delen av ugnen och gratinera bortåt en timme. Potatisen ska kännas mjuk och färgen på gratängen ska vara guldbrun.