Potatis och rotfrukter

Pitepalt

4 personer (12 st)

1 kg potatis, mjölig sort
1 ½ tsk salt
3 dl kornmjöl
1-2 dl vetemjöl

Fyllning:

200 g rimmat fläsk
1 gul lök

Skala potatisen och riv eller mal den. Eller finfördela potatisen i en matberedare, monterad med stålkniven. Låt den rinna av väl i en sil.

Blanda potatis, mjöl och salt till en lös smet, bara så mycket mjöl att degen kan hanteras. Räkna också med att mjölet sväller så att degen blir fastare om den får ligga en stund.

Skär fläsket i små tärningar. Skala och hacka löken fint.

Forma degen till 12 bullar. Gör en fördjupning i varje bulle. Lägg i fläsk och lök, och rulla ihop. Lägg ner paltarna i kokande lättsaltat vatten (1 ½ tsk salt/liter vatten). Sjud dem under lock cirka 1 timme.

Servera med smält smör och lingonsylt.