Nöt

Sjömansbiff

4 personer

500 g benfritt nötkött av innanlår, ytterlår, högrev
2 msk margarin eller smör
2-3 tsk salt
1 krm vitpeppar
3 stora gula lökar
12 medelstora potatisar
5 dl köttbuljong (tärning)
persilja

Skär köttet i tunna skivor, som eventuellt kan delas i bitar. Bryn hälften av fettet i en stekpanna. Bryn köttet på båda sidor. Krydda med salt och peppar. Tag upp köttet. Späd i pannan med buljongen och häll upp skyn. Skala och skär löken i skivor. Bryn löken i resten av fettet. Skala och skär potatisen i ganska tjocka skivor.

Varva potatis, lök och biffar i en gryta eller ugnssäker form. Översta och understa lagret ska vara potatis. Salta lite på potatisen. Häll skyn i formen eller grytan. Efterstek under lock på svag värme ovanpå spisen eller i cirka 200 ºC ugnsvärme cirka 45 minuter, eller tills biffen känns mör och potatisen är mjuk. Klipp persilja över den färdiga rätten.

Servera direkt ur formen eller grytan. Till sjömansbiffen serveras inlagd gurka och en grönsallad.