Nöt

Röda grytan

4 personer

500 g benfritt nötkött, t.ex. högrev eller ytterlår
2 msk smör eller margarin
2 gula lökar
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 burk italiensk tomatpuré, ca 35 g
½ burk tomater, ca 200 g
1 tsk timjan
½ tsk mejram
250 g färska champinjoner
1 ½ dl gräddfil

Putsa köttet. Skär det i tärningar eller bitar. Bryn köttet i omgångar i lite matfett i en stekpanna. Lägg efter hand över i en stekgryta.

Skala och hacka lökarna. Bryn också dem i matfett i stekpannan. Lägg över löken i grytan.

Tillsätt salt, peppar, tomatpuré, tomater, timjan och mejram.

Låt allt sjuda under lock på svag värme i cirka 45 minuter eller tills köttet är mört. Pröva med en sticka.

Skölj och ansa under tiden champinjonerna. Skär dem i bitar. Fräs dem i torr stekpanna tills all vätska ångat bort. Tillsätt champinjonerna i grytan när cirka 10 minuter återstår. Smaksätt eventuellt med mera kryddor.

Rör ner gräddfilen och låt sedan det hela bli genomvarmt, men det får inte koka.

Servera grytan med spaghetti eller ris och en grönsallad.

(Mina bästa recept)