Inälvsmat

Korvkaka

4 personer

2 dl korn- eller risgryn
4 dl vatten
6 dl mjölk
300 g nöt- eller svinlever
150 g färskt fläsk eller fläskfärs
1 gul lök
ev. ½ dl russin
2 ägg
2 msk sirap
1 ½ tsk salt
½ tsk vitpeppar
2 tsk mejram

Lägg eventuellt levern i kallt vatten någon timme.

Koka korngrynen i vatten cirka 15 minuter. Sätt till mjölken och koka ytterligare 30 minuter. Rör om då och då. (För risgryn: koka med vatten i 10 minuter och med mjölken i ytterligare 20 minuter.)

Skölj levern och låt den rinna av. Ta bort hinnor och skär den i bitar. Skär fläskköttet i bitar. Skala löken. Finfördela levern, fläskköttet och löken i en matberedare, eller mal dem i en köttkvarn.

Blanda gröten med leversmeten, russin, uppvispat ägg, sirap och kryddor. Stek eventuellt ett litet prov av smeten och smaka av.

Häll smeten i en smord ugnssäker form, gärna låg och vid. Grädda i mitten av ugnen vid 225 ºC, tills korvkakan fått färg och verkar genomgräddad, 30-40 minuter.

Servera med lingonsylt och en råkostsallad.