Grönsaker

Tagliatelle med stekt äggplanta

4 personer

1 liten (200 g) äggplanta (aubergine)
1 tsk salt
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 zucchini (squash) eller gurka (ca 200 g)
2 stora tomater
1 krm svartpeppar

Till servering:

300-400 g tagliatelle eller annan pasta
vatten
salt
ca 1 dl färskriven parmesan eller annan lagrad ost

Skär äggplantan i cirka ½ cm tjocka skivor, dela varje skiva i två eller tre delar och bred ut på ett fat. Strö på salt och låt stå cirka en halvtimme.

Skär under tiden zucchinin i sockerbitsstora tärningar och koka dessa 4-5 minuter i lättsaltat vatten, ta upp dem och låt rinna av. Skålla tomaterna cirka 30 sekunder i kokvattnet, spola med kallt vatten och skala. Skär tomatköttet i stora bitar och ta samtidigt bort kärnorna.

Koka tagliatellen enligt anvisning på förpackningen.

Torka äggplantan väl med hushållspapper. Hetta upp oljan i en stor stekpanna och fräs äggplantan under omrörning tills den börjar bli brun. Pressa över vitlöken och dra pannan av plattan. Vänd ner zucchini och tomat, vrid över lite peppar.

Lägg den avrunna pastan i en stor uppvärmd skål. Strö över grönsakspytten samt den rivna osten, blanda och servera. Sätt gärna fram en extra skål med mer riven ost.