Fläsk

Örtgriljerad påskskinka

10-12 personer

1 ½-2 kg benfri rimmad skinka
1 msk timjan
1 stort lagerblad
1 gul lök
1 stor morot

Griljering:

saften av ½ citron
2 msk ljus osötad senap
2 tsk timjan

Ta skinkan ur plastförpackningen men låt nätet vara kvar. Spola den under rinnande kallt vatten. Stick in en köttermometer så att termometerns spets hamnar mitt i skinkan.

Lägg skinkan i en gryta och fyll på kallt vatten så det täcker. Lägg i timjan och lagerblad samt skalad lök i klyftor och skalad morot i skivor. Koka upp och räkna därefter med en koktid på 50-60 minuter per kilo. Sjud under lock tills termometern visar 70-75 ºC.

Ta upp skinkan ur spadet, låt den svalna något. Sätt ugnen på 250 ºC.

Avlägsna nät och svål, och skär eventuellt bort en del av fettkanten. Lägg skinkan i en liten långpanna eller liknande, pressa över citronsaften. Bred sedan på senapen och strö över timjan.

Griljera mitt i ugnen i 5-8 minuter. Servera skinkan varm, ljummen eller kall, till exempel med Grönsaksröra från Baskien och eventuellt med kokt potatis.

(DN)