Fläsk

Ugnstekt plommonspäckad fläskkarré

4-5 personer

¾-1 kg fläskkarré eller kotlettrad
1-1 ½ tsk salt
1 krm vitpeppar
2 krm ingefära eller 1 krm stött salvia eller 1 krm rosmarin

Fyllning:

10 urkärnade katrinplommon

Sås:

2 msk vetemjöl
4 dl sky
(grädde)

Välj karrén eller den främre marmorerade delen av kotlettraden. Gör ett hål mitt i karrén med en kraftig pinne eller ett bryne. Stoppa in cirka 10 urkärnade katrinplommon. Lägg karrén med den feta sidan upp på ett stekgaller i en stek- eller långpanna. Salta och krydda köttet. Stick in en köttermometer från kortsidan. Placera pannan mitt i ugnen och stek karrén i 175 ºC ugnsvärme. Köttet behöver varken brynas eller ösas. Tag ut steken när termometern visar 80-85 ºC. Mager kotlettrad kan tas ut vid 77 ºC. Ungefärlig stektid är 1 timme 45 minuter-2 timmar. Eftersom en kotlettrad är jämntjock steker till exempel 3 kg kött på ungefär samma tid som 1 kg. Låt steken vila i 15 minuter insvept i folie innan den skärs upp.

Späd i pannan med cirka 2 dl varmt vatten och lös upp allt som torkat fast. Smaka av skyn eller red den med vetemjöl till sås.

Skär loss köttet från benet. Skär sedan upp det i skivor. Servera köttet med bakad eller kokt potatis, kokt broccoli, katrinplommon och äppelmos.