Fläsk

Fläskfilé eller fjärilsvingar med örtvinssås

4 personer

ca 500 g fläskfilé eller benfri kotlettrad av fläsk- eller kalvkött
1-2 msk smör eller margarin
½-1 tsk salt
svart- eller vitpeppar

Örtvinsås:

1 liten gul lök
½ dl finhackad morot
½ dl finhackad rotselleri
1 msk smör eller margarin
3 dl buljong (tärning eller fond)
2 msk vetemjöl
1 ½ dl torrt vitt vin
1 ½ dl visp- eller mellangrädde
½ msk osötad senap
1 vitlöksklyfta
1 tsk dragon
½ dl finhackad persilja
1 krm salt
½ krm svart- eller vitpeppar

Börja med såsen. Skala och hacka löken. Fräs lök, morot och selleri lätt i fettet i en kastrull. Tillsätt buljongen. Koka ihop den utan lock på stark värme 8-10 minuter.

Sila buljongen. Vispa ut mjölet i vinet i en kastrull. Tillsätt grädde, buljong, senap, skalad pressad vitlök, smulad dragon och persilja. Koka såsen 4-5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Skär filén i cirka 2 cm tjocka skivor. Skär kotlettraden i drygt ½ cm tjocka skivor, vartannat snitt inte helt igenom, köttet ska hänga ihop. Fläk ut och platta till skivorna till ”fjärilsvingar”.

Låt fettet bli ljusbrunt i en stekpanna. Stek på ej för stark värme, filéskivorna 2-3 minuter på varje sida, kotletterna 1 ½-2 minuter på varje sida. Krydda med salt och peppar.

Servera med kokt potatis eller stekt klyftpotatis och till exempel lätt frästa tunna strimlor av morot, purjolök och rotselleri.

(Vår kokbok)