Färs

Persiljejärpar

4 personer

1 dl ströbröd
2 dl mjölk
1-1 ½ tsk salt
1 krm peppar
500 g köttfärs
1 ägg

Fyllning:

2 dl klippt persilja
½ dl smör eller margarin

Stekning:

1 ½ msk smör eller margarin
2 dl buljong eller vatten

Sås:

5 dl sky och/eller buljong
2 ½ msk vetemjöl
ev. salt, peppar
ev. soja
ev. 1 msk tomatpuré

Blanda ströbröd och mjölk. Rör i salt och peppar och låt brödet svälla i mjölken 10 minuter. Arbeta i färsen och ägget. Rör tills färsen är smidig men inte så länge att den blir seg och trådar sig.

Forma rulader: Bred ut färsen på vattensköljd skärbräda, ruta in den och lägg på en fyllning bestående av klippt persilja blandad med matfett. Forma ruladerna med hjälp av en stekspade.

Bryn ruladerna i brynt matfett i en stekpanna. Flytta över dem i kastrull eller panna. Vispa ur stekpannan med buljong eller hett vatten och häll skyn över järparna. Låt sjuda på svag värme cirka 8 minuter.

Lägg upp järparna och red skyn till sås. Häll såsen över järparna.

Äts med kokt potatis och rårivna morötter eller vitkålslingon.