Christer Malmbergs värld - Recept - Mat

Färs

Moussaka (Aubergine- och lammfärsgryta)

4 personer

1 kg medelstora auberginer
1 msk salt
ca 1 ½ dl vetemjöl
olja, helst olivolja
3 gula lökar
500-600 g lammfärs
2 medelstora tomater
1 ½ dl tomatpuré
1 finhackad vitlöksklyfta
¾ tsk oregano
2 krm malen kanel
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar

Ostsås:

25 g smör eller margarin
4 msk vetemjöl
5 dl mjölk
½ tsk salt
1 dl riven parmesanost

Skala auberginerna och skär dem i drygt 1 cm tjocka skivor. Varva skivorna med saltet i ett durkslag. Låt dem ligga så cirka 30 minuter.

Skala under tiden löken och finhacka den. Hetta upp en stekgryta. Häll i lite olja och stek löken under omrörning tills den blivit mjuk och fått lite färg.

Blanda ner lammfärsen. Rör under tiden med en trägaffel så färsen grynar sig.

Skålla tomaterna och drag av skalen. Skär tomaterna i tärningar. Blanda ner dem samt tomatpuré, vitlök, oregano och kanel. Salta och peppra. Låt alltsammans steka under omrörning tills nästan all vätska försvunnit.

Skölj hastigt aubergineskivorna i kallt vatten. Torka av dem med papper och vänd dem i mjölet. Skaka av överflödigt mjöl. Stek aubergineskivorna i olja cirka 1 minut på varje sida. Lägg dem efter hand på papper att rinna av.

Sätt ugnen på 175 ºC.

Smält fettet och rör ner vetemjölet. Späd med mjölken och låt såsen koka upp under omrörning. Rör ner osten och tag kastrullen från värmen.

Varva i en ugnssäker form aubergineskivor och köttfärs med aubergineskivor underst och överst. Häll över såsen.

Grädda i ugn cirka 30 minuter. Höj därefter ugnstemperaturen till 200 ºC och grädda ytterligare cirka 15 minuter tills ytan är gyllenbrun.

Låt moussakan stå några minuter efter gräddningen innan den serveras.

(Mat och bak från Europa)