Färs

Snabblagad julkorv

250 g nötfärs
250 g fläskfärs
2 kokta kalla potatisar, ca 175 g
1 ½ tsk salt
1 ½ krm malda kryddnejlikor
1 ½ krm malen ingefära
1 ½ krm mald kryddpeppar
1 ½ krm mald vitpeppar
1 dl mjölk
½ msk potatismjöl

Blanda färsen med mosad potatis och rör sedan ner övriga ingredienser till en smidig färs. Låt färsen stå kallt i 30 minuter.

Ta lite olja på rena händer och rulla färsen till korvar tjocka som en normal fläskkorv. Tänk på att inte göra korven längre än den gryta ni ska koka den i.

Riv av plastfolieark som är så stora att korven kan rullas in ett par varv och så att det blir rejält med knytmån i korvens ändar. Knyt ändarna med hushållssnöre, men inte alltför tätt intill.

Lägg korvarna i kokande vatten och sjud under lock, koka inte, i 12-15 minuter. Klipp upp ena änden och tryck ut korven och servera den varm. Eller låt den kallna i sitt plastskinn och servera den uppskuren i skivor.

Den som så vill kan värma korvskivorna lätt i skinkspad. Servera sedan korven med spad som dopp i gryta.