Soppor
Nässelsoppa
4 personer
ca 2 liter små nässlor eller toppskott av nässlor (ca 300 g)
vatten
1 tsk salt/liter vatten
2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
1 ¼ liter höns- eller grönsaksbuljong
1 liten knippa gräslök
1 tsk fänkål
ev. salt
ev. vitpeppar
Skölj och rensa nässlorna väl. Ta bort de stjälkar som ser riktigt grova ut. Kasta nässlorna i kokande saltat vatten och koka dem i cirka 15 minuter. Slå av dem i durkslag och spola dem kalla. Krama ur vattnet. Finhacka nässlorna tillsammans med litet gräslök.
Fräs smör och mjöl och späd med buljongen. Tillsätt stött fänkål, eller fänkål inknutet i gasväv. Låt soppan småkoka i cirka 10 minuter. Lägg i nässelhacket. Krydda eventuellt med salt och peppar. Nu skall soppan endast koka några minuter. Står den länge varm förlorar den lätt sin vackra gröna färg.
Servera soppan med halvförlorade eller kokta ägg i heta tallrikar. Nässelsoppan kan göras matigare med prinskorv eller frikadeller. Ett annat alternativ är att servera skivade rädisor i soppan.