Soppor

Ärtsoppa

6 personer

500 g gula ärter
1 ½ liter vatten

Kokning:

1 ½-1 ¾ liter vatten
1 gul lök
400-500 g rimmat bog- eller sidfläsk
1-1 ½ tsk timjan och/eller mejram
ev. salt

Skölj ärterna och blötlägg dem i vattnet, 6-12 timmar. Slå bort vattnet.

Koka upp de blötlagda ärterna med vatten. Skumma. Skala och skiva löken. Lägg i köttet tillsammans med löken och koka det med ärterna. Koka soppan sakta under lock tills ärterna är mjuka och köttet mört, 1-1 ¼ timme. Ta upp köttet om det är mört innan ärterna är mjuka.

Krydda med timjan och/eller mejram och eventuellt lite salt. Om soppan är för tjock kan man späda den med lite vatten. Skär köttet i tärningar eller skivor och lägg tillbaka det i soppan. Koka upp.

Servera ärtsoppan med bröd och senap.