Potatis och rotfrukter
Fransk potatisgratäng
4-5 personer
12 medelstora råa potatisar (=1 kg)
2 purjolökar
2-3 dl färskriven lagrad ost
1-1 ½ tsk salt
2-3 krm mald svartpeppar
3 dl mjölk
1 stor pressad vitlöksklyfta
ev. 2 msk smör eller margarin
Slitsa upp och skölj purjon. Strimla den tunt. Skala och skiva potatisen i tunna skivor med vass kniv eller matberedare. Används matberedare så skölj gärna av potatisskivorna som hastigast i kallt vatten ovh låt rinna av väl. (Det frigörs nämligen mycket mer stärkelse än när man skär för hand.) Riv osten - gärna grovt.
Varva potatis, purjohack och ost i ett stort smort ugnsfat eller i en liten långpanna. Underst och överst ska det vara potatis. Salta och peppra lätt mellan varven. Slå över mjölken blandad med vitlöken och strö lite riven ost överst. Lägg eventuellt på några fettklickar. Sätt in i 225 ºC ugnsvärme i 40-50 minuter. Pröva med en sticka om potatisen känns mjuk.
(Annas mat)