Nöt

Tjälknöl

1-1 ½ kg benfritt nöt- eller älgkött, t.ex. rostbiff, fransyska eller bog

Kryddad saltlag:

1 liter vatten
1 dl salt
2 msk socker
1 msk krossade svartpepparkorn
1 smulat lagerblad
1 stor hackad gul lök
ev. 15 krossade torkade enbär

Sätt ugnen på 100 ºC.

Färskt kött: Lägg köttet i en ugnssäker form. Sätt i en köttermometer så att hela röret kommer in i köttet och spetsen hamnar mitt i. Sätt in köttet i nedre delen av ugnen. Räkna med att köttet behöver 3-5 timmar i ugnen. Tiden beror på vilken innertemperatur ni vill ha och på köttets form.

Fryst kött: Lägg det frysta köttet otinat i en ugnssäker form. Sätt in köttet i nedre delen av ugnen. Stick in en köttermometer när köttet tinat efter 2-3 timmar. Spetsen på termometern ska placeras mitt i den tjockaste delen. Fortsätt att baka köttet i ugnen till önskad temperatur. När man utgår från fryst kött kan det totalt ta 10-12 timmar innan köttet är färdigt.

När termometern visar 60 ºC är köttet rött, vid 65 ºC är det rosa, vid 70 ºC är det ljust rosa och vid 75 ºC helt genomstekt.

Koka upp vattnet till lagen, lägg i salt, kryddor och hackad gul lök och koka 3-4 minuter. Lägg det varma köttet i en bunke eller kruka. Häll över den heta lagen, som ska täcka köttet. Låt stå svalt och övertäckt 4-5 timmar, köttet tar då smak av lagen.

Tag upp köttet, skär det i tunna skivor och servera som rostbiff med en potatis- eller rotfruktsgratäng.

Ska köttet inte serveras omedelbart torkas köttstycket med lite hushållspapper och förvaras i plastpåse. Det kan ligga i kylen i 3-4 dagar.