Nöt

Rostbiff

1 kg benfritt nötkött av rostbiff, fransyska, innanlår eller mörad bog
1 ½ tsk salt
knappt ½ tsk nymalen svart- eller vitpeppar

Om man steker rostbiffen i svag ugnsvärme, 125 ºC, blir köttet jämnt rosafärgat. Steker man i 175 ºC blir det på klassiskt vis lite gråare utåt kanterna.

Sätt på ugnen på önskad temperatur. Lägg rostbiffen i en ugnssäker glasform, stekpanna eller liten långpanna. Krydda det runtom med salt och peppar. Stick in en köttermometer så att hela röret kommer in och spetsen hamnar i den tjockaste delen av köttet. Placera ugnsgallret på nedre falsen, sätt in formen eller pannan och stek till önskad innertemperatur.

När köttermometern visar 55 ºC är rostbiffen rosaröd inuti, vid 60 ºC innertemperatur är köttet rosa.

Stektiden blir 1 ¼-1 ½ timme för 1 kg kött som steks i 125 ºC, och 50-60 minuter för 1 kg kött som steks i 175 ºC.

Tag ut den färdiga rostbiffen. Om den ska serveras varm, täck den med aluminiumfolie och låt stå 10-15 minuter så blir det lättare att skära. Låt den annars kallna utan att täcka över den. (Tag vara på skyn och vispa ur formen eller pannan med hett vatten som blandas med skyn och används till sås.)

Skär varm rostbiff i tunna jämna skivor, kall rostbiff i mycket tunna skivor. Använd en vass och bra kniv. Skär tvärs över muskeltrådarna.

Servera varm rostbiff med små helstekta gula lökar, skysås och en potatisgratäng. Gärna också någon grönsak.

Servera kall rostbiff med potatisgratäng eller med en potatissallad och en grön sallad. Eller lägg skivad rostbiff på smörgås och garnera med till exempel pickles, syltlök, hyvlad pepparrot, gelé.