Nöt

Gurkfyllda oxrullader

6-8 personer

12-16 skivor nötkött av innanlår eller fransyska, ca 1,2 kg
1 ½ tsk salt
1 krm peppar

Fyllning:

¾ dl fint hackad gul lök
1 dl fint hackad ättiksgurka
1 dl hackad persilja
3 msk ljus fransk senap
1 ägg

Stekning:

smör eller margarin
3-4 dl buljong

Sås:

3 msk smör eller margarin
4 msk finhackad gul lök
¾ tsk grovt krossad vitpeppar
4 msk vetemjöl
6 dl vatten + 1 ½ köttbuljongtärning (eller buljongen från rulladerna)
2 tsk tomatpuré
3 msk soja
1 ½ dl madeira (eller cider)

Om köttskivorna är tjocka kan de bultas ut med knuten hand. Bred ut dem och strö över salt och peppar. Blanda allt till fyllningen och fördela den på köttskivorna. Rulla ihop och fäst med tandpetare eller knyt om med hushållssnöre.

Bryn rulladerna i omgångar runt om tills de har vacker färg. Lägg över i en gryta. Koka ur stekpannan med lite av buljongen och häll i grytan. Bräsera under lock på svag värme, späd efter hand med mer buljong. Låt stå i cirka 50 minuter.

Ta bort tandpetare eller snöre.

Såsen:

Fräs löken ett par minuter i matfettet, sätt till vitpeppar och låt den fräsa med ytterligare någon minut. Strö över mjöl, rör om och späd i omgångar med vatten och sätt till buljongtärning (eller buljong från rulladerna). Sätt till tomatpuré samt soja, koka upp och sätt till madeiran (eller cidern).

Sjud såsen i 7-8 minuter. Späd den eventuellt med lite av buljongen från rulladerna. Sila den.

Lägg upp rulladerna utan buljong på ett fat med kant och skeda över lite av den blanka såsen. Skär rumsvarma tomater i tunna klyftor och lägg på fatet tillsammans med haricots verts eller små gröna ärter. Servera rulladerna med kokt, gärna pressad potatis och servera resten av såsen separat.

(DN)