Nöt
Burgundisk köttgryta
4-6 personer
600 g grytbitar av nöt
2 msk margarin eller smör
3 msk vetemjöl
1 dl buljong (tärning)
4 dl rödvin
1 ½ tsk salt
2 krm svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
1 bit citronskal
2 krm timjan
1 lagerblad
2 msk tomatpuré
2 gula lökar
2 morötter
1 stor purjolök
persilja
Bryn köttet i fettet i en stekpanna. Lägg över köttet i en gryta. Strö över mjölet och rör om.
Späd i pannan med buljong. Häll skyn och vinet i grytan. Tillsätt kryddorna och den gula löken skuren i klyftor. Koka grytan på svag värme under lock cirka 1 timme.
Skala och skiva morötterna. Skär purjon i bitar. Tillsätt först morötterna, purjon en stund senare. Fortsätt att koka grytan, total koktid cirka 1 ½ timme.
Smaka av och klipp persilja över. Servera med kokt ris eller potatis.
(Välkommen på fest)