Nöt

Skånsk kalops

4 personer

1 kg högrev eller märgpipa med ben eller 800 g benfritt nötkött
2 msk margarin eller smör
3 msk vetemjöl
4-5 dl vatten
1-1 ½ tsk salt
12-15 kryddpepparkorn
2 lagerblad
2-3 gula lökar
2-3 morötter

Skär köttet i bitar, tag vara på eventuella ben. Bryn köttet i matfettet, uppdelat i omgångar, i en stekpanna. Flytta efter hand över de brynta bitarna, och eventuellt ben, till en gryta. Strö över mjölet och rör om väl så att mjölet är ordentligt fördelat. Vispa ur stekpannan vattnet, häll skyn i grytan. Tillsätt saltet, pepparkornen och lagerbladen. Sjud under lock (bräsera) på svag värme cirka 1-1 ¼ timme. Rör om då och då.

Skala under tiden lök och morötter. Skär löken i klyftor och morötterna i stora skivor. Blanda ner alltsammans i grytan.

Sjud ytterligare 30-45 minuter eller tills köttet är riktigt mört. (Sammanlagd koktid för köttet blir ungefär 1 ½-2 timmar.) Späd med lite mer vatten om såsen verkar för tjock.

Servera med kokt potatis, inlagda rödbetor samt ättiksgurka.