Nöt

Den lates söndagsgryta

4 personer

500-600 g benfritt nötkött, t.ex. högrev, märgpipa, fransyska eller grytbitar
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater (400 g)
1 ½ dl vatten
1 köttbuljongtärning
2 msk ljus fransk senap
2 msk kinesisk soja
½ tsk smulad timjan
1 krm peppar
1 dl vispgrädde

Skär köttet i tärningar med cirka 2 cm sida. Hacka löken grovt, skiva vitlöksklyftorna. Allt utom köttet och grädden läggs i en gryta. Koka upp och lägg därefter i köttet. Sjud under lock i cirka en timme. Köttet ska bli mört utan att falla sönder.

Rör i grytan då och då. Tillsätt lite mer vatten om det börjar se torrt ut. Rör i grädden mot slutet och låt den koka med några minuter. Smaka av grytan, kanske behövs lite mer senap och några korn salt.

Servera med kokt, gärna pressad potatis eller med kokt ris. Broccoli eller brysselkål är gott till.

(DN)