Nöt
Boeuf à la Bourguignon
6 personer
1 kg fransyska eller högrev
200 g rimmat sidfläsk
200 g champinjoner
200 g smålök
1 morot
1 purjolök
några persiljekvistar
1 tsk timjan
1 tsk dragon
3 vitlöksklyftor
2 nejlikor
1 lagerblad
1 msk tomatpuré
3-4 dl rött vin
smör till stekning
salt
peppar
Skär fläsket i grova strimlor och köttet i 3 cm stora kuber. Skär moroten i tjocka skivor och purjolöken i skivor.
Bryn fläskstrimlorna långsamt i en stekpanna. Ta upp dem och lägg i en skål.
Låt fettet från fläsket vara kvar i pannan och lägg i 1 msk smör och bryn lökarna. Ta upp dem och lägg i samma skål som fläsket.
Salta och peppra köttet oc h bryn det i samma fett i pannan. Ta bara lite kött åt gången och lägg sedan över det i en stekgryta eller tjockbottnad kastrull.
Koka ur stekpannan med lite vatten och häll det på köttet i grytan. Fyll sedan på med vinet. Koka upp.
Lägg i morot, purjolök, persilja, lagerblad, örtkryddor och tomatpuré. Lägg på locket och låt puttra i 1 timme.
Smaka av med salt och peppar och täck gärna grytan med ett smörat smörpapper, med den smörade sidan neråt, och lägg på locket. Låt sjuda ytterligare 1 timme.
Stek champinjonerna lätt i lite matfett i en stekpanna.
Lägg därefter ner löken, champinjonerna och fläsket i stekgrytan och låt koka upp.
Servera med nudlar, ris eller kokt potatis.
(Sanders gästabud)