Mjöl och gryn
Piroger
16 stycken
Pirogdeg:
2 dl vatten
50 g jäst
½ tsk salt
4 dl vetemjöl
150 margarin eller smör
4 ägg
7-8 dl vetemjöl
Köttfärsfyllning:
3 gula lökar
margarin eller smör
600 g köttfärs
ca 200 g skivade champinjoner på burk
ca 2 msk soja
svartpeppar
4-5 msk tomatpuré
ca ½ tsk salt
1 tsk oregano eller mejram
ev. stött kummin
ev. ½-1 krm kajennpeppar
ev. 1 vitlöksklyfta
Pensling:
1 ägg
Degen skall göras i två steg.
Ljumma vattnet till fingervärme (37 ºC). Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt saltet och 4 dl mjöl. Arbeta degen och låt den jäsa till dubbel storlek.
Gör köttfärsfyllningen: Skala och finhacka löken. Fräs den i matfettet. Tillsätt köttfärsen, hacka sönder och bryn den till fin färg. Låt champinjonerna, lätt hackade, steka med. Smaksätt färsblandningen med några eller flera av kryddorna. Låt det hela eftersteka under lock. Låt fyllningen svalna så länge.
Rör matfettet och vispa upp äggen till pirogdegen. Tillsätt dem i den jästa degen. Arbeta in 7-8 dl mjöl och knåda degen smidig. Dela den i 16 delar. Kavla ut varje del till en tunn rundel eller oval. Lägg 4-5 msk av fyllningen på varje utkavlad del. Pensla eventuellt kanterna med vatten eller uppvispat ägg. Vik ihop degen kring fyllningen och tryck till degkanterna med en gaffel. Pensla pirogerna med uppvispat ägg.
Grädda dem mitt i ugnen i 225 ºC ugnsvärme 10-15 minuter eller tills pirogerna fått fin färg.
Servera pirogerna varma eventuellt med isbergssallad med tomat och gurka.
Hållbarhet: Pirogerna bör ätas dagsfärska. De kan också frysas med gott resultat. De måste naturligtvis först kallna och kan sedan förvaras i frysen i plastpåsar. Tinas (värms) i 150 ºC ugnsvärme cirka ½ timme.