Mjöl och gryn
Pannkakor
2 personer
2 ägg
2 dl vetemjöl
4 dl mjölk
½ tsk salt
margarin eller smör
Vispa sönder äggen lätt i en vid tillbringare eller skål. Tillsätt hälften av mjölken, hela mjölmängden och saltet. Vispa eller rör smeten slät och klimpfri. Häll i resten av mjölken. Kom ihåg att röra i smeten då och då - mjölet vill gärna sjunka till botten.
Smält matfettet och häll ner det i smeten så behövs det knappast något extra fett under gräddningen utom till första laggen.
Hetta upp pannkakslaggen på medelvärme. Lägg i lite fett till första pannkakan. Häll ett tunt lager smet i laggen. Beräkna knappt 1 dl till en stor pannkaka. När ytan har stelnat och undersidan fått fin gulbrun färg är det dags att vända pannkakan. Stek några minuter på andra sidan.
Pannkakorna rullas, viks eller läggs utbredda på serveringsfat.
Pannkakorna äts med sylt, mos, färska eller djupfrysta bär.