Mjöl och gryn
Köttfärssnurror
16-20 stycken
Deg:
50 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
4 msk matolja
12–14 dl vetemjöl
Fyllning:
1 gul lök
2 msk olja
200 g köttfärs
1 burk krossade tomater
1 köttbuljongtärning
2 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
2 lagerblad
2 tsk oregano
1 tsk timjan
salt
svartpeppar
Garnering:
100 g riven ost, lagrad
Smula ner jästen i en skål. Tillsätt vattnet och rör tills jästen har löst sig. Rör ner olja, mjöl och salt. Arbeta degen väl tills den släpper skålen. Låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 ºC.
Skala och finhacka löken. Fräs den i olja utan att den tar färg. Tillsätt köttfärs och fräs upp den. Späd med tomatkross. Tillsätt buljongtärning och tomatpuré. Pressa i vitlök. Tillsätt örterna och lagerbladet. Låt såsen koka på låg värme i minst 15 minuter och krydda med salt och svartpeppar.
Ta upp degen på bänken och kavla ut en halv centimeter tunn rektangel. Fördela den avsvalnade köttfärsen över degen. Rulla ihop degen som en rulltårta. Fäst gärna ihop kanten med lite kallt vatten. Skär rullen i bitar. Lägg bullarna i bullformar på en plåt. Låt jäsa ytterligare i 30 minuter. Riv osten och strö på bullarna när de jäst färdigt. Grädda i cirka 12 minuter tills bullarna fått fin färg.
(DN)