Lamm

Fylld lammstek

9-10 personer

2 kg lammstek (vikt med ben)

Fyllning:

1 medelstor gul lök
1 msk smör eller margarin
3-4 vitlöksklyftor
ca 1 dl hackad persilja
1 tsk smulad rosmarin
½ tsk smulad timjan
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Ingnidning:

1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 krm peppar
1 tsk rosmarin

Skala och finhacka löken. Fräs den glansig i matfettet. Hacka vitlöksklyftorna fint. Blanda sedan samtliga ingredienser till fyllningen.

Lägg fyllningen i den ficka som bildats i lammsteken när benet skurits bort. Rulla ihop och bind upp steken så att den blir jämntjock.

Sätt ugnen på 175 ºC.

Gnid in den uppbundna lammsteken med en pressad vitlöksklyfta. Strö sedan över salt och peppar och klappa in lite rosmarin. Sätt in en stektermometer så att spetsen hamnar mitt i steken.

Lägg i långpanna och sätt in på nedersta falsen i ugnen. När termometern visar 70 ºC är köttet ljust rosa. Vid 75 ºC är köttet genomstekt. Det tar 1 ½-2 timmar.

Låt steken vila inlindad i aluminiumfolie 10-15 minuter innan den skärs upp.

Servera lammsteken med rejäla citronklyftor, kokta sockerärtor eller haricots verts, kokt pressad potatis och en lätt sås.

Lös upp stekskyn med lite hett vatten. Sila ner i en kastrull och sätt till en burk consommé. Späd med någon deciliter vispgrädde till önskad smak. Till sist reds såsen av med 1 msk arrowrot (i nödfall potatismjöl) utrörd i lite kallt vatten.