Lamm

Lammstek

6 personer

1 ¼-1 ½ kg lammkött med ben, t.ex. fransyska eller lårstek
1-2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
½ krm vitpeppar
½ krm svartpeppar
2-3 dl vatten eller buljong

Putsa köttet. Gnid in det med pressad vitlök och kryddor. Lägg köttet på galler i en långpanna och stick in en köttermometer. Stek köttet i ugn (175 ºC) utan spädning i cirka 1 ½-2 timmar. Vänd det eventuellt efter halva stektiden.

Ta ut steken när köttermometern visar 70-72 ºC om lätt rosa kött önskas eller 77 ºC om genomstekt kött önskas.

Vispa ur pannan med vatten eller buljong och smaka av skyn. Sila den.

Skär köttet i skivor.

Servera med kokt potatis eller ris och kokt broccoli, stekt lök, smörfräst svamp och skyn eller avredd sky.