Inälvsmat
Pastej med kycklinglever
ca 1,5 liter pastej
400 g kycklinglever
250 g fläskfärs
1 medelstor gul lök
1 liten burk ansjovisfiléer, ca 50 g
2 tsk salt
½ tsk vitpeppar
2 krm malen kryddpeppar
1 krm malda kryddnejlikor
ev. ½ tsk mejram
2 ägg
½ dl vetemjöl
3 dl matlagningsgrädde
Tina kycklinglevern och skär den i mindre bitar. Sätt ugnen på 175 ºC. Smörj formarna.
Lägg kycklinglever, fläskfärs, skalad lök i klyftor, ansjovis utan spad samt kryddor i matberedaren och kör till en slät färs. Eller mal alltsammans två gånger genom köttkvarn.
Vispa ägg, vetemjöl och grädde till en slät smet och blanda med kycklingleversmeten. Häll smeten i formarna, men lämna 1-1,5 cm kant. Täck med lock eller aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i 50-60 minuter. Prova med en sticka att smeten är genomgräddad.
Smeten kan också användas till kycklingleverbiffar. Klicka bara direkt i stekpanna. Servera med pressad potatis, lingonsylt och en sallad.