Inälvsmat

Bredbar leverpastej

1,8 kg

700 g nötlever
400 g benfritt bogfläsk
2 gula lökar
2 äpplen
12 ansjoviskryddade sillfiléer eller ansjovisfiléer
2 tsk salt
1 tsk malen vitpeppar
2 krm ingefära
1 ½ tsk stött mejram
1 ½ dl vetemjöl
2 ägg
2 ½ dl mjölk
250 g margarin eller smör

Koka upp 2-3 liter vatten i en rymlig gryta. Skär bort hinnor från levern och skär sedan lever och fläskkött i mindre bitar. Dra av grytan från plattan. Lägg i levern och köttet och låt ligga i vattnet 10-15 minuter under lock.

Skala lök och äpplen, skär i klyftor och ta bort kärnhusen. Smält fettet och hetta upp mjölken.

Kör en halv sats i taget i en matberedare. Lägg alla ingredienser förutom fett och mjölk i blandningsskålen. Sätt i gång maskinen. Späd med den varma mjölk-fettblandningen och låt gå ett par minuter tills smeten är jämn.

Smaka eventuellt av kryddningen genom att steka ett prov av smeten i en stekpanna.

Häll den varma smeten i två avlånga smorda formar. Täck med aluminiumfolie. Sätt leverpastejformarna i ugnen, 200 ºC ugnsvärme, i en långpanna. Häll hett vatten i långpannan upp till halva formens höjd. Koka ungefär 1 ½ timme i vattenbad. Kokning i vattenbad ger en skonsam, jämn och långsam upphettning.