Grönsaker
Stuvad vitkål
4 personer
500-750 g vitkål
½ liter vatten
½ tsk salt
Stuvning:
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 msk margarin eller smör
salt
peppar
ev. muskotnöt
persilja
Tag bort eventuellt vissna blad. Skär vitkålen i små bitar. Mät och koka upp vatten. Lägg i kålen som nätt och jämnt ska täckas av vattnet. Tillsätt salt. Koka kålen nätt och jämnt mjuk, 5-10 minuter. Häll av spadet och låt kålen rinna av, annars blir stuvningen för tunn.
Stuvningen: Gör stuvningen med enbart mjölk, med kålspad blir den gråaktig i färgen. Rör ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull, tillsätt resten av mjölken och fettet. Koka upp under omrörning och koka 3-4 minuter. Smaksätt med salt och peppar, eventuellt också lite riven muskotnöt. Lägg i den avrunna kålen och värm stuvningen. Häll eventuellt upp den och klipp över persilja.
Stuvad vitkål serveras till stekt korv, bacon eller fläsk, köttbullar eller pannbiff. Eventuellt också tillsammans med kokt potatis.
(Vår kokbok)