Grönsaker

Rödkål med äppelsmak

6 personer

ca 1 kg rödkål
2 msk smör eller margarin
½ dl ljus sirap
3 msk vinäger, gärna äppelcider
2 tsk salt
½ tsk svartpeppar
3 äpplen, t.ex. Cox Orange eller Ingrid Marie
½ dl konc vinbärssaft, röd eller svart

Strimla kålen så fint som möjligt. Smält matfettet i en ganska stor gryta och lägg i kål och sirap. Fräs under omrörning tills kålen börjar mjukna. Sätt till vinägern och låt kålen smälta ner och mjukna ytterligare på svag värme under lock.

Kärna ur äpplena, dela i klyftor och skär dem i tunna skivor. Lägg salt, peppar och äpplen i grytan och rör om. Verkar det torrt, späd med en aning vatten. Koka under lock i cirka 1 timme, rör då och då så att inte kålen bränner vid. Mot slutet rör man ner saften och smakar av. Överbliven kål kan frysas.