Grönsaker

Grönsaksröra från Baskien

5-6 personer

3 medelstora gula lökar
3 msk olja, helst oliv
3-4 vitlöksklyftor
500-600 g zucchini (squash)
2 röda paprikor
1 burk hela tomater (400 g)
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
ca ½ dl hackad persilja

Skala och hacka löken och låt den sakta koka i oljan så att den blir genomskinlig. Skala och finhacka vitlöken och sätt till den. Är zucchinin späd skär ni den i cirka 1 cm tjocka skivor. Större exemplar delas först på längden. Lägg zucchinin i grytan när löken mjuknat i 12-15 minuter.

Kärna ur och skiva paprikorna tunt och sätt till dem. Ta undan cirka 1 dl av vätskan i tomatburken och häll resten av innehållet i grytan. Salta, peppra och sjud allt under lock i cirka 20 minuter. Rör då och då, ser det torrt ut så späd med resten av tomatspadet.

Rör ner persiljan, fortsätt att sjuda i cirka 5 minuter, smaka av.

(DN)