Fläsk

Påskskinka kokt i äppeljuice

8-10 personer

Koka skinkan minst en dag i förväg och förvara den i spadet.

1 ½ kg rimmad benfri skinka
2 dl koncentrerad äppeljuice
5 dl vatten
1 stor gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 kött- eller grönsaksbuljongtärning
2 msk soja
3 msk fransk osötad senap
¾ tsk smulad timjan

Sås (för 6-7 personer):

6 dl silat spad
2 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde

Välj en så trång gryta eller kastrull som möjligt. Koka upp juice och vatten. Skölj skinkan i rinnande kallt vatten, nätet skall vara kvar. Lägg ner skinkan i grytan, sätt i en termometer så att spetsen hamnar mitt i.

Skala lök och vitlök och skär i mindre bitar. Lägg i grytan tillsammans med resten av ingredienserna. Sjud under lock tills innertemperaturen är 73 ºC. Det kan ta en dryg timme eller mer, beroende på skinkans form.

Sätt ner grytan i kallt vatten i diskhon, ställ i kylen när den svalnat. Skiva skinkan och servera den med färska grönsaker på byffébordet eller med ris alternativt kokt potatis, och en läcker sås av spadet, som middagsrätt.

Såsen: Koka upp spadet, räcker det inte så späd med vatten. Skaka eller vispa samman mjöl och grädde och vispa ner redningen i buljongen. Sjud cirka fem minuter och smaka av såsen.

(DN: Astrid Nilson)