Fläsk

Mustiga grytan

4 personer

300 g benfritt fläskkött av bog eller skinka
2 msk vetemjöl
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
3 msk margarin
4 dl vatten
1 krm ingefära
½ tsk rosmarin
2 lökar
1 purjolök
3 morötter
ca 80 g kålrot
1 äpple

Skär köttet i strimlor. Blanda vetemjöl, salt och peppar. Rulla köttstrimlorna i mjölblandningen. Bryn strimlorna i en stekpanna i margarinet.

Lägg över dem i en gryta, helst en som rätten kan serveras ur. Späd i stekpannan med vatten och häll skyn i grytan.

Tillsätt smulad rosmarin och ingefära. Koka under lock på svag värme cirka 10 minuter.

Skölj, skala och ansa morötter, kålrot, lök, purjolök samt äpple. Skär morötter och kålrot fint. Skär lök och äpple i mindre klyftor och purjolöken i skivor.

Lägg lök, kålrot och morot i grytan och låt koka i 5 minuter. Lägg i purjolök och äppelklyftorna. Låt grytan koka ytterligare 5 minuter under lock på svag värme.

Servera med kokt potatis eller ris.