Fläsk

Mjölkkokt kotlett

5-6 personer

1-1 ¼ kg fläskkotlett i bit
1 liter gammaldags mjölk
(2 tsk) mald ingefära
(1 ½ tsk) salt
(1 ½ krm) peppar

Gnid in kotletten med ingefära (ganska rikligt), peppar och salt.

Lägg ner köttet i en trång tjockbottnad gryta. Slå på så mycket mjölk att det knappt täcker kotletten. Koka upp försiktigt (mjölk kokar så lätt över). Sänk värmen och koka under lock på mycket svag värme cirka 1 timme. Vänd köttet då och då under kokningen. Det är lätt hänt att det fastnar i botten på grytan.

Ta upp köttet, skär bort benet och håll köttet varmt.

Koka ihop mjölken på stark värme under kraftig vispning till en simmig sås. Smaka av med salt och peppar.

Skär köttet i tunna skivor. Servera med såsen, kokt potatis, sockerärter samt gärna krutonger av vitt bröd som stekts i smör.

(Sanders gästabud)