Fläsk

Höstgryta med bogfläsk

4-5 personer

400 g benfritt fläskkött av bog
2 msk vetemjöl
1 tsk salt
svartpeppar
1-2 msk margarin
2 gula lökar
1 grön paprika
2 dl köttbuljong (tärning)
4 tomater
½ liter finstrimlad vitkål (ca 150 g)
½ msk äkta soja

Skär bogfläsket i smala strimlor och vänd dem i en blandning av vetemjöl, salt och svartpeppar. Bryn köttet i margarin i en stekpanna och lägg över det i en gryta. Skala och skiva lökarna och kärna ur och strimla paprikan. Fräs lök och paprika i stekpannan och blanda med köttet. Späd i stekpannan med buljong och häll skyn i grytan. Koka under lock cirka 15 minuter. Skålla, skala och skär tomaterna i klyftor. Blanda ner dem och den mycket finstrimlade vitkålen i grytan. Låt det hela sjuda under lock cirka 5 minuter. Smaka av med soja. Servera grytan med ris.

Om vitkål: Vitkål är godast om den är mycket fint strimlad och bara får koka nätt och jämnt mjuk. Färsk finstrimlad kål behöver bara koka cirka 5 minuter, då är den fortfarande lite knaprig.