Fläsk

Griskött med ost och tomatsås

4 personer

Det här är en praktisk rätt, som kan förberedas i god tid. Man bryner köttet och gör tomatsåsen helt färdig. Sedan är det bara att lägga alltsammans i en form och gratinera före serveringen.

600 g benfritt griskött i skivor av t.ex. bog eller skinka
1 msk smör eller margarin
1 tsk salt
½ tsk vitpeppar
1 dl grädde
8 tjocka skivor ost, t.ex. Herrgårds eller Grevé

Tomatsås:

1 liten hackad gul lök
1 msk smör eller margarin
6 hackade tomater
½ tsk salt
1 tsk timjan
1 lagerblad
1 dl vatten

Börja med tomatsåsen. Fräs löken guldgul och mjuk i lite matfett i en stekpanna. Tillsätt tomathack, salt, kryddor och vatten. Låt såsen sjuda i cirka 5 minuter.

Bryn köttskivorna i lite matfett i stekpannan. Salta och peppra.

Lägg köttskivorna i en ugnssäker form. Häll över grädden. Täck med ostskivorna. Häll tomatsåsen överst.

Gratinera i ugn vid 225 ºC i 10-15 minuter tills osten smält ner och allt blivit genomvarmt.

Servera maträtten med kokt potatis eller ris och en sallad.

(Mina bästa recept)