Fläsk

Örtfylld fläskfilé

4 personer

500 g hel fläskfilé
2 krm salt
1 krm svartpeppar
½ dl hackad persilja
2 msk hackad färsk eller 2 tsk torkad basilika
1 vitlöksklyfta

Till stekning:

1 msk smör eller margarin
2 krm salt
1 krm svartpeppar
1 dl hett vatten

Till steksky:

2 dl vatten
½ smulad köttbuljongtärning
1 tsk osötad senap
1 dl vispgrädde

Dela fläskfilén tvärs över i lika långa bitar. Skär därefter ett djupt snitt längs med varje bit och vik ut köttet. Strö salt och peppar på de snittade yttorna. Blanda persilja, basilika och finhackad vitlök och lägg på den ena halvan, lägg på den andra halvan så att tunn sida kommer mot tjock.

Bind om med hushållssnöre så att ni får en tät rulle. Bryn köttet runt om i en stekpanna under cirka 5 minuter tills det får vacker färg, salta och peppra.

Sänk värmen, späd med hett vatten vid sidan av köttet och låt det bräsera under lock i cirka 15 minuter. Vänd köttet någon gång under tiden. Prova med en sticka om köttet är färdigt, vätskan som sipprar ut ska vara genomskinlig.

Låt det stekta köttet vila insvept i aluminiumfolie. Häll vatten i stekpannan, koka upp, sätt till smulad buljong, senap och grädde, koka upp, rör om och sila i en såsskål.

Klipp bort snöret och skär köttet i ett par cm tjocka skivor. Lägg upp på varmt serveringsfat eller direkt på varma tallrikar. Servera med sås och hackad tomatsallad. Komplettera med potatis och kanske en kokt grönsak.