Fisk

Laxpudding

4 personer

300-400 g salt eller kokt lax
8-10 råa eller kokta kalla potatisar
1 dl finklippt dill
1 krm vitpeppar
1 tsk salt (om kokt fisk används)
3 ½ dl mjölk
3-4 ägg

Om salt lax används läggs den i rikligt med kallt vatten 12-24 timmar. Lenrimmad lax behöver inte vattenläggas. Skär fisken i strimlor eller i tunna skivor. (Kokt fisk brytes sönder i 2-4 centimeter stora bitar.) Skala och skiva potatisen. Finklipp dillen. Smörj en ugnssäker form.

Varva potatis med lax och dill. Det ska vara potatis underst och överst i formen. Vispa ihop ägg, mjölk och vitpeppar och häll den i formen.

Grädda puddingen i 225 ºC tills äggstanningen stelnat, med kokt potatis 40-45 minuter, med rå potatis 50-60 minuter. Puddingen är färdig när en provsticka kan stickas ända ned till botten utan att något fastnar.

Servera med skirat smör, citronklyftor och en grön sallad.