Fisk
Fiskgratäng
4 personer
600 g fiskfiléer, t.ex. plattfisk, torsk, kolja, gädda
1 msk margarin, smör eller olja
1 ½ tsk salt
(1-2 msk vatten)
Gratängsås:
2 msk margarin eller smör
3 msk vetemjöl
4 dl spad och gräddmjölk
2 äggulor
2 krm salt
½ krm vitpeppar
Smaksättning gratängsås:
½ dl finklippt dill
100-200 g skalade räkor
eller
200 g svamp på burk
Gratinering:
½ dl riven ost
Skölj av de färska fiskfiléerna. Tina de djupfrysta filéerna så att det går att skilja dem åt eller skär det lättinade fiskblocket i 2 cm tjocka skivor.
Smörj en ugnssäker form. Lägg fisken i formen och salta. Tillsätt eventuellt vatten. Täck med aluminiumfolie. Koka fisken i 200 ºC ugnsvärme tills den är vit och ogenomskinlig, 15-20 minuter.
Häll försiktigt av spadet och använd det till såsen.
Gratängsås: Smält matfettet i en tjockbottnad kastrull på svag värme. Lyft kastrullen från värmen. Rör i mjölet och tillsätt spadet och mjölken, allt på en gång. Sätt tillbaka kastrullen på värmen. Koka såsen under omrörning 3-5 minuter.
Ta kastrullen från värmen. Rör ut äggulan med lite mjölk. Vispa ner det i såsen. Låt den bara sjuda under omrörning ett par minuter. Smaksätt väl med salt och peppar.
Spritsa eller klicka väl smaksatt potatismos runt fisken.
Blanda ner någon av smaksättningarna i såsen eller lägg den på fisken och häll såsen över. Strö på ost.
Gratinera rätten i 250 ºC ugnsvärme tills den är genomvarm och fått vacker färg.