Fisk

Curryfisk

Det här är en mild curryrätt av västerländsk modell, inte den orientaliska varianten. Den kan serveras vid nästan vilken temperatur som helst, utom kyld.

1 skivad purjolök
1 skivad morot
1 skivad selleristjälk
3 persiljestjälkar
½ lagerblad
1 tsk salt
6 svartpepparkorn
750 g filead vitfisk t.ex. torsk, kolja, kummel
3 msk kokosflingor
40 g smör
2 tunt skivade lökar
2 finhackade vitlöksklyftor
1 msk currypulver
½ tsk mald gurkmeja
½ tsk mald koriander
½ tsk mald spiskummin
¼ tsk chilipulver
3 msk nypressad limesaft
1 msk fruktlag eller fruktgelé, som vildapel, svarta vinbär eller röda vinbär
¾ dl yoghurt

Lägg de skivade grönsakerna och persiljestjälkarna i en djup kastrull och täck med 1 liter vatten. Tillsätt ett halvt lagerblad, salt och pepparkorn och koka upp. Sjud i 30 minuter. Skär fisken i ganska stora bitar och lägg dem i kastrullen. Koka upp igen och sjud fisken i 12 minuter eller tills den känns klar. Ta upp fisken och koka ihop buljongen tills den är väl smaksatt. Man behöver bara 6 dl buljong. Lägg kokosflingorna i en skål och slå 3 dl av den heta fiskbuljongen över. Låt den stå i 20-30 minuter.

Dela fisken i mindre bitar, ta bort skinn och ben och gör sedan såsen. Hetta upp smöret och koka den skivade löken långsamt tills den får lite färg, och tillsätt vitlöken mot slutet. Rör ned currypulver och kryddor och koka i 4 minuter. Häll på resten av fiskbuljongen och sjud i 15 minuter. Sila kokosbuljongen, tryck ut kokosen med baksidan av en slev och häll buljongen i kastrullen tillsammans med limesaften, fruktlagen eller gelén samt mer salt och peppar om det behövs. Rör slutligen ned yoghurten, men sedan får det inte koka. Lägg tillbaka fiskbitarna och värm försiktigt.

Den här rätten kan man spara en dag och servera den kall eller uppvärmd.

Servera med basmatiris.

(Prismas stora bok om kryddor)