Färs

Lantställets lätta lasagne

4-5 personer

12-15 lasagneplattor

Köttfärssås:

2 gula lökar
2 msk smör eller margarin
1-2 vitlöksklyftor
400 g köttfärs
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 burk hela tomater (400 g)
2 tsk oregano

Ostsås:

3 äggulor
1 msk maizena
6 dl naturell mild yoghurt
4 dl riven ost, ca 200 g

Sätt ugnen på 200 ºC. Börja sedan med köttfärssåsen.

Fräs hackad gul lök i matfettet i en stor stekpanna tills den mjuknar. Sätt till pressad vitlök, rör om och höj värmen. Lägg i köttfärsen och bryn under omrörning tills färsen grynar sig och börjar få lite färg.

Sätt till salt, peppar, innehållet från tomatburken samt smulad oregano. Rör om, koka upp och låt såsen sjuda i 5 minuter.

Vispa äggulorna och maizenan med lite av yoghurten, blanda ner resten av yoghurten samt cirka 3 dl av osten.

Välj en ugnssäker form som rymmer 4-5 lasagneplattor. Det gör inget om plattorna måste brytas för att passa.

Bred ut ungefär en tredjedel av köttfärssåsen i botten på formen. Lägg på ett lager lasagneplattor och därefter en knapp tredjedel av yoghurtblandningen. Fortsätt att varva så det blir tre lager av varje, och så att det blir lite extra yoghurtblandning på det översta lagret med lasagneplattor.

Strö på den sparade osten och sätt in lasagnen i nedre delen av ugnen och grädda den 30-35 minuter.

(DN)