Färs
Lasagne
4 personer
8-10 lasagneplattor (förkokta), till två lager i formen
Köttfärssås:
400 g köttfärs
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
olja eller margarin
2-3 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater (400 g)
1 köttbuljongtärning
salt
1 krm vitpeppar
½ tsk oregano
½ tsk basilika
Ostsås:
8 dl mjölk
4 msk vetemjöl
4 dl riven, lagrad ost
salt
svartpeppar
Köttfärsåsen: Skala och finhacka löken och vitlöksklyftan. Fräs dessa i matfett i en stor stekpanna. Lägg i färsen. Dela sönder köttet med en trägaffel. Stek och rör om tills färsen får fin färg. Tillsätt därefter tomatpuré, krossade tomater, buljongtärningen, salt och peppar. Småkoka cirka 30 minuter. Smaka av och smaksätt med oregano och basilika.
Ostsås: Häll lite av mjölken i en kastrull. Vispa i mjölet. Häll i resten av mjölken och koka såsen 3 minuter. Smaksätt med osten, salt och peppar.
Sprid ut en tredjedel av köttfärssåsen i botten på en ugnssäker form. Häll på en tredjedel av ostsåsen. Lägg på ett lager lasagneplattor. Och så nästa lager köttfärssås, och så vidare. Avsluta med ostsåsen.
Gratinera i 225 ºC i 40 minuter. Täck eventuellt med folie mot slutet om ytan börjar få för mycket färg.
Servera med vitkålssallad eller tomat- och grönsallad.