Färs

Lammbollar med koriander

400 g mager lammfärs
½-1 tsk salt
1 tsk nystött spiskummin
1 tsk nystött koriander
½ dl hackad slätbladig persilja
3 msk naturell yoghurt

Sås:

4-6 vitlöksklyftor
1 bit skalad färsk ingefära, som en valnöt
2 msk vatten
1 tsk nystött spiskummin
1 tsk nystött koriander
1 krm kajennpeppar
3 msk olja
1 kanelstång
4 kardemummakapslar
1 stor gul lök
3 msk tomatpuré
3 msk naturell yoghurt
2 dl vatten
½ tsk salt

Blanda alla ingredienser till lammbollarna och forma cirka 25 bollar.

Lägg vitlök, ingefära och vatten i en mixer och kör till mos. Blanda ner spiskummin, koriander och kajennpeppar i moset.

Hetta upp oljan i en gryta och lägg i kanel, kardemumma och hackad gul lök. Fräs i 5 minuter under omrörning.

Tillsätt kryddmixen samt tomatpuré blandad med yoghurt. Häll till sist över vatten och salt.

Lägg i lammbollarna när vätskan börjar koka. Skruva ner värme och låt grytan sjuda utan lock i cirka 25 minuter.

Rör försiktigt då och då, så att det inte bränner vid. Låt sedan svalna.

När såsen kallnat är det lätt att skeda bort det fett som lagt sig på ytan.

Värm upp bollarna i sin sås före servering. Garnera gärna med färsk koriander.

(DN: Agneta Borlid)