Färs
Köttfärspaj
Deg:
4 dl vetemjöl
175 g margarin
3 msk vatten
Fyllning:
500 g köttfärs
1 purjolök
matfett
(1 vitlöksklyfta)
1 tsk salt
½ tsk paprikapulver
¾ krm vitpeppar
1 tsk oregano
1 dl vatten
1 röd paprika
2 ägg
½ dl riven ost
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
Hacka samman ingredienserna till degen. Arbeta inte degen längre än att den hänger ihop. Ta undan cirka ¼ som ska bli galler.
Tryck ut resten av degen i en osmord form som är 24-25 cm i diameter. Nagga degbotten med en gaffel. Ställ in formen i kylskåp ca en halvtimme. Sätt ugnen på 225 ºC.
Grädda pajskalet mitt i ugnen cirka 15 minuter. Sänk värmen till 200 ºC.
Ansa purjolöken och skär i tunna ringar. Stek köttfärsen i en stekpanna tillsammans med purjolöken. Pressa i vitlöken, tillsätt salt, paprikapulver, vitpeppar, oregano och vatten. Blanda om och låt vattnet koka in i köttfärssåsen.
Skölj paprikan och kärna ur den. Skär paprikan i små tärningar. Knäck äggen i en liten skål och vispa ihop dem. (Spara lite av äggen till att pensla med.) Blanda paprikan, riven ost, grädde, mjölk och äggen i köttfärsröran. Häll köttfärsröran i pajskalet.
Kavla ut resten av degen. Sporra eller skär remsor och lägg över som ett galler. Pensla degen med ägg. Grädda i mitten av ugnen tills gallret fått fin färg och fyllningen stannat, cirka 20-25 minuter.