Färs

Köttfärslimpa

4 personer

1 dl ströbröd
2 dl mjölk
1-1 ½ tsk salt
1 krm peppar
500 g köttfärs
1 ägg
1 msk margarin eller smör
vatten eller buljong

Sås:

4 dl sky och buljong
2 msk vetemjöl
salt
peppar
soja
ev. ½-1 dl grädde

Blanda ströbröd och mjölk. Rör i salt och peppar och låt brödet svälla i mjölken 10 minuter. Arbeta i färsen och ägget. Rör tills färsen är smidig men inte så länge att den blir seg och trådar sig.

Smörj en ugnssäker form eller liten långpanna med matfettet. Forma färsen till en slät längd direkt i formen. Sätt in den i 175 ºC ugnsvärme och grädda cirka 1 timme. Pensla med fettet ett par gånger mot slutet av stekningen.

Ta färsen ur formen. Lös upp den fasttorkade skyn med hett vatten eller buljong. Tillsätt eventuellt grädde. Red av såsen och låt den koka 3-5 minuter. Smaka av. Skär upp färsen i skivor.

Äts med såsen eller enbart sky, kokt potatis, kokta grönsaker eller sallad. Lingonsylt är också gott till köttfärs, likaså ättiksgurka.