Färs

Koftacurry

4 personer

Kofta:

1 dessertsked myntablad
1 medelstor gul lök
2 vitlöksklyftor
500 g fin färs
2 tsk salt
¼ tsk malen ingefära
¼ tsk chili
¼ tsk malen kryddnejlika

Curry:

1 liten bit färsk ingefära
1 tomat
2 vitlöksklyftor
½ tsk malen ingefära
1 medelstor gul lök
60 g matolja, smör eller margarin
6 dl naturell yoghurt
1 dessertsked koriander
1 ½ dl vatten

Hacka myntan fint. Hacka en lök och 2 vitlöksklyftor. Lägg köttfärsen i en skål och blanda med mynta, hackad vitlök och lök. Tillsätt salt, chili, kryddnejlika och ingefära. Forma färsen till bollar av en valnöts storlek.

Skala ingefäran och hacka den fint. Pressa vitlöken och tillsätt vattnet och resten av den malda ingefäran. Skiva löken fint. Hacka tomaten grovt.

Hetta upp matfettet och stek löken gräddfärgad. Tillsätt tomaten, yoghurten och den malda koriandern och låt sjuda i 15 minuter. Slå i vitlöksvattnet och låt sjuda i 5 minuter. Lägg i köttbullarna.

Täck med lock och koka på låg värme i 45 minuter eller tills köttet är färdigt. Om det behövs mer sås kan man tillsätta 1 ½ dl varmt vatten och låta sjuda i ytterligare 5 minuter.

Servera med kokt ris eller Kokosris och bröd.

(Det Indiska köket)