Färs

Julköttbullar

3-4 personer

Riktigt små köttbullar brukar anses som extra elegant men faktiskt blir lite större bullar saftigare. Tycker du det tar för lång tid att trilla köttbullar kan du i stället forma färsen till pannbiffar.

½ dl ströbröd
1 dl köttbuljong
400 g nötfärs eller blandfärs
½ gul lök
1 ägg
3 krm salt
1 krm vitpeppar
2 krm kryddpeppar
½ krm nejlikor

Blanda buljong och ströbröd i en bunke och låt det svälla en stund.

Hacka löken och fräs den i lite matfett utan att den tar färg. Rör ner lök, köttfärs och ägg, samt salt och kryddor i bunken.

Stek en klick färs för att kunna smaka av kryddningen. Tillsätt mer salt och/eller kryddor om det behövs.

Forma köttbullar av smeten.

Stek dem i matfett så att de får färg på alla sidor. Ta inte för många åt gången i stekpannan.

Efterstek cirka 4 minuter så de blir väl genomstekta, eventuellt i en separat panna. Gör man en större sats för julbordet kan man eftersteka köttbullarna i långpanna i ugnen. Det går fint att frysa in köttbullar.

Servera med rödkål och potatis.

(DN: Berit Lyregård)