Färs
Julköttbullar
3-4 personer
Riktigt små köttbullar brukar anses som extra elegant men faktiskt blir lite större bullar saftigare. Tycker du det tar för lång tid att trilla köttbullar kan du i stället forma färsen till pannbiffar.
½ dl ströbröd
1 dl köttbuljong
400 g nötfärs eller blandfärs
½ gul lök
1 ägg
3 krm salt
1 krm vitpeppar
2 krm kryddpeppar
½ krm nejlikor
Blanda buljong och ströbröd i en bunke och låt det svälla en stund.
Hacka löken och fräs den i lite matfett utan att den tar färg. Rör ner lök, köttfärs och ägg, samt salt och kryddor i bunken.
Stek en klick färs för att kunna smaka av kryddningen. Tillsätt mer salt och/eller kryddor om det behövs.
Forma köttbullar av smeten.
Stek dem i matfett så att de får färg på alla sidor. Ta inte för många åt gången i stekpannan.
Efterstek cirka 4 minuter så de blir väl genomstekta, eventuellt i en separat panna. Gör man en större sats för julbordet kan man eftersteka köttbullarna i långpanna i ugnen. Det går fint att frysa in köttbullar.
Servera med rödkål och potatis.
(DN: Berit Lyregård)